Contact

De Auvergne is bekend om zijn mooie landschap, vulkanen, het pure Frankrijk maar zeker ook om zijn kazen. In de Auvergne heb je de AOP-kazen (AOP staat voor Appellation d'Origine Protégéé, kazen met een beschermde herkomstbenaming)

Je kunt en kaasroute maken door de borden 'Route des Fromages' te volgen. Onderweg kan je dan diverse kaassoorten proeven op de boerderij of in de fabriek. U krijgt een uitgebreide uitleg over alle stappen van het kaasmaken, het melken tot het proeven!

Ga voor meer info naar www.fromages-aop-auvergne.com (in Engels en Frans)

Kazen voor elke smaak

Auvergne is de streek in Frankrijk die het hoogste aantal AOP-kazen heeft, een garantie voor authenticiteit en hoge kwaliteit. De Auvergne verzorgt een kwart van de productie van Franse AOP-kazen. Meer over deze sterren in de kaaswereld:

Informatie over de verschillende kazen:

Bleu d'Auvernge

Chefs over de hele wereld gaan voor deze sterke schimmelkaas, gemaakt van rauwe melk van koeien die grazen in de weiden van de Cantal en de Puy-de-Dôme. Na vijf weken rijpen is deze romige kaas klaar voor gebruik.

Sant-Nactaire

Kaas en kuuroord in de bergen van de Sancy dragen dezelfde naam. De saint-nectaire is de koning der kazen in de Auvergne: jaarlijks produceren 250 kaasmakers meer dan 6000 ton boerenkaas. Zowel de boeren- als de fabriekskazen rijpen op stro, waaraan deze kaassoort de hazelnootachtige smaak dankt.

Cantal

Er bestaan drie soorten cantal: jong (jeune), belegen (vieux) en jong belegen (entre-deux). De kaas wordt gerijpt in voormalige spoortunnels in de bergen van de Cantal. Het is een van de favoriete kazen van de Fransen.

Salers

Deze kaas ontleent zijn naam aan het schattige dorpje in het hart van de Cantal. De kaas van Salers wordt gemaakt tussen april en november, voornamelijk van melk van salers-koeien. Na twee jaar rijpen krijgt deze zeldzame kaas een bijna fruitige smaak.

Fourme d'Ambert

Fourme d'Ambert was zeer in trek bij de Galliërs. Het is een van de oudste Franse kazen die op traditionele wijze bereid wordt in de bergen van de Livradois-Forez. Romig en glad, een milde schimmelkaas in een unieke cilindervorm.